Depremzedelerin Görüntülerini Paylaşmak Zararlı Olabilir
Türkiye’de 7,7 ve 7,6’da 6 Şubat’ta gerçekleşen ve 10 ili etkileyen. depremler ondan sonra yaralarını sarmaya çalışıyor ve depremzedelere yardım ediyor, seve seve bölgeye gidiyordu. Bu vatandaşların görüntülerinin internet ve televizyon kanallarında birebir paylaşıldığını görüyorduk. Ancak bunlar yeterince kasıtlı olsalar da oradaki insanlara yarardan çok zarar verebilirler.
1999 depremini yaşamak İrem Aydemir Twitter kullanıcısının paylaştığı anlamlı bir sel de bu bahsin ciddiyetini gözler önüne seriyor. Bu paylaşım, depremin vatandaşlar üzerindeki etkisinin uzun yıllar süreceğini ortaya koyarken, insanların ihtiyacı olan şeyin acıma olmadığını da gösteriyor.
Depremzedelerin görüntülerini paylaşmanın bir faydası yok.
1- Lütfen ama LÜTFEN hem şimdi hem de önümüzdeki aylarda depremzedelerin haysiyetinin, onurunun, geleceğinin olduğunu herkes hatırlasın. Biz "iç çamaşırınla uyuma, duş alırken kıyafetleri havlunun yanına as" laflarıyla büyüdük. Canımız kadar ayıplanmamak, acınmamak önemliydi.
— irem aydemir (@iremxyd) February 8, 2023
Depremzedelerin yaşadıkları, etkileri kısa sürede geçecek şeyler değil. Bu insanlar hayatlarının geri kalanında bu durumla uğraşmak zorunda kalacaklar. İşte İrem Aydemir’in buna dikkat çeken ve elinde mikrofon tutarak enkazdan çıkanları ve bu kişileri hüzünlü müzik eşliğinde konuşturmaya çalışan paylaşımı. videolarını paylaşBu tür şeylerin yanlış olduğunu vurgular.
Depremzedelerin konuşmasını kesmemek, konuşmuyorsa da zorlamamak gerekiyor.
Depremzedelere soru soruyorsanız CEVABINI DİNLEYİN. İNSANLARIN SÖZÜNÜ KESMEYİN. KONUŞMUYORLARSA ZORLAMAYIN. Ben bazı yakınlarımla hala deprem konuşamıyorum. Görüntümün sonra önüme düşmesini hayal edemiyorum ve şimdi maalesef yüzlerce insan bunu yaşayacak ama hala geç değil.
— irem aydemir (@iremxyd) February 8, 2023
Aynı şekilde son günlerde sıkça gördüğümüz depremzedelerin susturulması ve seslerini duyurmaya çalışılması da bir işe yaramıyor. Aydemir yaptığı paylaşımda bundan bahsediyor: Depremzedelere soru soruyorsanız, cevaplarını dinleyin. İnsanların sözünü kesmeyin. Konuşmuyorlarsa, onları zorlamayın. Hala bazı akrabalarımla deprem hakkında konuşamıyorum. Daha sonra önümde düşen imajımı hayal edemiyorum ve şimdi maalesef yüzlerce insan bunu yaşayacak.ama hala geç değil”
Paylaşılan görsellere kesinlikle sansür uygulayın
paylaşımda, ağrının istismarının durdurulması Ayrıca paylaşılacak olsa bile kişilerin yüzlerinin kapatılması gerektiği vurgulanmıştır. Depremde anne ve babasını kaybeden binlerce çocuk görüntüleri paylaşmamak Çok önemlidir. Yani bu tarz hamleler öncesinde yapacaklarımızın, bu felaketi ömürleri boyunca hatırlayacak insanlara zarar verip vermeyeceğini düşünmek gerekiyor.
Sosyal medya dayanışma ve yardımlaşma için kullanılmalı
Ayrıca Habertürk’ün haberine göre psikologlar örneğin deprem bölgesi ile ilgili paylaşılan görsellere ve içeriklere de dikkat çekiyor. Uzmanlar, enkaz görüntülerinin depremzedelerin duygu yüklü müzikleri eşliğinde paylaşıldığını ve insanların büyük ölçüde travma geçirdiğini söylüyor. Bunlar, endişelenmek ve korkutmakdiğeri ise işe yaramadığını, sosyal medyanın dayanışma ve yardımlaşma için kullanılması gerektiğini söylüyor.
Bilinçsizce sarsıntı bölgesine düşmemeye dikkat etmeliyiz.
Bunun dışında bilinçsizce alana kalabalık Herhangi bir fayda sağlamadığını söylemek gerekir. Niyetleri iyi olsa da bölgede çok sayıda insan olduğu, gönüllülerin gelmemesi gerektiği açıklamalarda dile getiriliyor. Yardım çalışmalarında değerli rol oynayan Haluk Levent geçtiğimiz günlerde bu konuda bir uyarıda bulunmuştu.